Η Αλόννησος Ελλάδα Βόρειες Σποράδες

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"

ΑΡΧΙΚΗ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"
ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ
ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ
ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ( πληροφορίες απο το Skopelosweb.gr )
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ ( Εξωτερικός Σύνδεσμος )
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Οι υπόλοιποι οικισμοί της Αλοννήσου Το Πατητήρι, Ρουσούμ Γιαλός, Βότση , Καλαμάκια

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ. Το Πατητήρι υπήρξε το επίνειο λιμάνι της Παλιάς χώρας (μικρός μόλος που εξυπηρετούσε παλαιότερα και ως λιμάνι υπήρχε επίσης και στη παραλία στο μικρό Μουρτιά) και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1965 που ερήμωσε την παλιά πρωτεύουσα , έγινε το μεγαλύτερο χωριό και η νέα πρωτεύουσα του νησιού.

Η τοποθεσία που είναι κτισμένο το Πατητήρι είναι υπέροχη μέσα σε δάσος και υπέροχη ακτογραμμή και διαθέτει πεντακάθαρη παραλία.

Δυστυχώς όμως με εξαίρεση το Παλιό χωριό που διασώζεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού οι υπόλοιποι οικισμοί δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την πλούσια σε κληρονομιά αλλονησιώτικη αρχιτεκτονική έτσι οι περισσότεροι νέοι οικισμοί της Αλοννήσου και το Πατητήρι διαθέτουν πιο νέες κατασκευές με σύγχρονες ανέσεις αλλα συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι βελτιώνουν συνεχώς την αισθητική του οικισμού.

Πήρε το όνομα του από τα πατητήρια των Σταφυλιών που υπήρχαν εκεί από την αρχαιότητα. Αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο του νησιού με πολλά ξενοδοχεία , ταβερνάκια με νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες, σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείο, αστυνομία, την μια και μοναδική τράπεζα του νησιού (την εθνική τράπεζα), τουριστικά πρακτορεία και γραφεία.

Από το Πατητήρι ξεκινά το μικρό λεωφορείο για την Παλαιά χώρα άλλα και για τη Στενή Βάλα καθώς και τα ταξί. Τα λεωφορεία κάνουν στάσεις και σε άλλα σημεία της διαδρομής αλλά θα χρειαστείτε αρκετό περπάτημα για να φτάσετε σε κάποια από τις παραλίες , οπότε είναι προτιμότερο να έχετε μαζί σας και το ιδιωτικό σας αυτοκίνητο ή μηχανή.

Στο Πατητήρι φτάνουν επίσης και τα πλοία της γραμμής και τα καταμαράν καθώς εδώ βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι της Αλοννήσου.

Ο επισκέπτης μπορεί στην όμορφη παραλία του να χαρεί ακόμη και μέσα στο λιμάνι, στο γραφικό αυτό κόλπο, τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά και να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, Πολιούχου του νησιού που γιορτάζει στις 26 Ιουλιου.

Τα Μουσεία

Στο πατητήρι λειτουργεί το ένα από τα δυο μουσεία του νησιού (το δεύτερο βρίσκεται στο παλιό χωριό και είναι το Μουσείο ιστορίας και λαϊκής τέχνης) , το Μουσείο Αλοννήσου του Κώστα και της Αγγελικής Μαυρίκη με τα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Για όσους απο εσάς διαθέτετε σκάφη ή φουσκωτά υπάρχει Γλίστρα (εδώ όπως και στο Βότση , και στις Βαμβακιές και σε άλλα μέρη του νησιού)


ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΟ ΒΟΤΣΗ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΒΟΤΣΗ. Βρίσκεται 1 km βόρεια από το Πατητήρι, στον τρίτο διαδοχικά κόλπο (πρώτα το πατητήρι, μετά ο Ρουσούμ γιαλός και μετά το Βότση). Συνδέεται με τους άλλους οικισμούς με ασφαλτοστρωμένο δίκτυο.

Πήρε το όνομα του από τον ήρωα Ν. Βότση που ανατίναξε τουρκικό θωρηκτό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης , του γνωστού Φετίχ Μπουλέν, στις 19 Οκτ του 1912, με το τορπιλοβόλο 11 δίχως να γίνει αντιληπτός και που είχε επισκεφθεί και την Αλόννησο ως κυβερνήτης στην διάρκεια του Α Παγκοσμίου πολέμου.

Είναι ένας ασφαλής ήσυχος και μαγευτικός όρμος για αγκυροβόλιο και διαθέτει μια πανέμορφη παραλία για κολύμπι. Δίπλα και πολύ κοντά βρίσκονται και οι παραλίες Σπαρτίνες.

Το Βότση διαθέτει όπως και το Πατητήρι και το Ρουσούμ πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια.

Είναι πραγματικά πολύ όμορφος όρμος ( με διαθέσιμη και Γλίστρα) όπως όλοι οι υπέροχοι όρμοι της Αλοννήσου που είναι κτισμένοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού.


ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΡΟΥΣΟΥΜ ΓΙΑΛΟΣ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΡΟΥΣΟΥΜ ΓΙΑΛΟΣ. Πήρε το όνομα του είτε από έναν Τούρκο τσιφλικά είτε από τους φόρους που εισέπρατταν εκεί οι Τούρκοι (ρουσούμ = φόρος ).

Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Πατητήρι και ουσιαστικά οι δυο οικισμοί αποτελούν μια συνέχεια σε διαδοχικούς κόλπους.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στα γραφικά ταβερνάκια του, τους ξενώνες και την πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία με το χοντρό βότσαλο είτε οδικώς είτε περπατώντας μέσα στην καταπράσινη φύση.

Η επαφή με τη θάλασσα είναι και εδώ άμεση και μαγευτική.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ. Γραφικό Μικρολίμανο, αραξοβόλι για τα ψαροκάικα των Σποράδων και αγαπημένο σημείο συνάντησης των ιστιοπλόων .

Μια καμπύλη ομορφιάς που ανοίγεται στο πέλαγος, και περιλαμβάνει μια μικρή παραλία της Στενής Βάλας, το μόλο για τα ιστιοπλοϊκά, τον μικρό οικισμό, και την όμορφη παραλία της Γλύφας.

Κοιτάζοντας από ψηλά τον οικισμό πλησιάζοντας πρώτη φορά από το οδικό δίκτυο τον οικισμό , αγναντεύοντας τα καταγάλανα νερά και το υπέροχο τοπίο «κόβεται» η ανάσα κάθε επισκέπτη.

Είναι το ιδανικό μέρος, με τα γραφικά ταβερνάκια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια , για τους ανθρώπους που επιζητούν να ξαναβρούν τη χαμένη επαφή τους με τη φύση.

Για να βρεθεί κανείς στη Στενή Βάλα μπορεί να έρθει οδικώς από το Πατητήρι ή με το λεωφορείο της γραμμής και απέχει περίπου 10 χλμ από το Πατητήρι.

Επειδή η παραλία της είναι μικρή και συνήθως γεμάτη ψαροκάικα η πουλιά, πανέμορφες για μπάνιο είναι οι κοντινές παραλίες των Γλυφών και του Αγίου Πέτρου.


ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ. Συνεχίζοντας την διαδρομή από τη Στενή Βάλα προς τον Αγιο Δημήτριο και λίγο πριν την περιοχή Βαμβακιές, συναντάμε το ψαροχώρι με τα γραφικά ταβερνάκια , δίπλα από το κύμα, που συγκινεί τον επισκέπτη με την λιτή ομορφιά του περιβάλλοντος και της όμορφης φύσης και τη ζεστή φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων του.

Το πάρκινγκ βρίσκεται πάνω στο δρόμο και μπορείτε έπειτα περπατώντας λίγα μέτρα να βρεθείτε στο γραφικό μικρό λιμανάκι.

Απέχει 12 χλμ από το Πατητήρι και επειδή δεν υπάρχει συγκοινωνία με το δημοτικό λεωφορείο, ο επισκέπτης θα χρειαστεί αυτοκίνητο ή μηχανάκι για τη μεταφορά του.

Στον οικισμό βρίσκεται και μια μικρή παραλία ενώ η κοντινή και ξεχωριστή παραλία του Αγίου Δημητρίου αποτελεί πόλο έλξης για όλους! .«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες απο το Πατητήρι ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΗΤΗΡΙ

«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες απο το ΒΟΤΣΗ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ | ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΒΟΤΣΗ

«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες απο τον ΡΟΥΣΟΥΜ ΓΙΑΛΟ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ | ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΡΟΥΣΟΥΜ ΓΙΑΛΟΣ

«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες απο την ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ | ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ

«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες απο την ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ | ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΕΝΗ ΒΑΛΑ