Η Αλόννησος Ελλάδα Βόρειες Σποράδες

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"

ΑΡΧΙΚΗ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"
ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ
ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ
ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ( πληροφορίες απο το Skopelosweb.gr )
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ ( Εξωτερικός Σύνδεσμος )
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"

Νήσος Αλόννησος … Πώς πήρε το Όνομα της. Νήσος Αλόννησος , Νήσος Ευώνυμος , Νήσος Λιοδρόμια ή Χιλιοδρόμια , Νήσος Ίκος !

Με όποιο όνομα πραγματικά και αν θελήσεις να την αναφέρεις, επιλέγοντας ανάμεσα σε όλα αυτά που της δόθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αντίστροφα, τίποτα δεν αλλάζει, καθώς πάντα στον ίδιο όμορφο τόπο θα αναφέρεσαι.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ των 2 “ν” και όχι των 2 “σ”!

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ , Ἁλόσ-νησος , ἁλς (γεν. ἁλός= ἁλάτι) + νήσος [τὸ «σ» τρέπεται σε «ν», όπως και στην λέξη «Πελοπόννησος»]

Ἡ φράση «ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας) πιθανώς να δημιούργησε την ονομασία του νησιού, όπως έγινε και στην περίπτωση της Πελοποννήσου: «Πέλοπος νήσος», που έχει και την ιδια μορφή του διπλού “ν”.

Η Αλόννησος

Η σημερινή Νήσος Αλόννησος έλαβε αυτό το όνομα στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας επί Βασιλέως Οθωνα , το 1838 Μ.Χ, με πρόταση του τότε υπουργείου Εσωτερικών και αντικαθιστώντας το προηγούμενο όνομα του νησιού Λιαδρόμια η Λιοδρόμια ή Χιλιοδρόμια, και δεν ταυτίζεται γεωγραφικά με την Αλόννησο των αρχαίων.

Το νησί κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ίκος, ενώ όπως έγινε γνωστό μετέπειτα Αλόννησο ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, πιθανότατα το γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς.

Το προηγούμενο όνομα (η) Λιαδρόμια πολλοί υποστηρίζουν ότι προέρχεται από παραφθορά του "Διαδρόμια", αντίστοιχο με τα Διαπόρια, με τη διαφορά ότι το πρώτο φέρεται ως θηλυκού γένους, ενώ το δεύτερο ουδέτερου.

Στην ελληνική ναυτική κοινή γλώσσα με την ονομασία Διαπόρια, που είναι σύνθετη λέξη «δια» + «πόρος» (= μικρό αβαθές πέρασμα), χαρακτηρίζονται κυρίως μικρές βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος που αφήνουν μεταξύ τους μικρά περάσματα για τη διέλευση σκαφών, των οποίων η επίσημη ονομασία τους είναι "Διαπόριοι νήσοι". .«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες απο το νησί