Η Αλόννησος Ελλάδα Βόρειες Σποράδες

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"

ΑΡΧΙΚΗ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΤΩΝ 2"ν"
ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ
ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ
ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ( πληροφορίες απο το Skopelosweb.gr )
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ ( Εξωτερικός Σύνδεσμος )
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Μυθολογία

Η ιστορία της Αλοννήσου Μυθολογία. Η Αλόννησος κομμάτι των Σποράδων ... Οι Σποράδες

Μυθολογικά ... Πως λοιπόν δημιουργήθηκαν η Αλόννησος, η Σκιάθος , η Σκόπελος και τα υπόλοιπα νησιά.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων , στο Αιγαίο Πέλαγος, με τα νησιά Σκιάθο , Σκόπελο (Αρχαία Πεπάρηθο) Αλόννησο (Αρχαία Ικος) και Σκύρο , σύμφωνα με την μυθολογία δημιουργήθηκε από τον καυγά των Τιτάνων Ωτου και Εφιάλτη.

Τάδε έγραψε στο έργο του «Κοκκώνα Θάλασσα» ή «Το γράμμα της πεθεράς», ο κοσμοκαλόγερος, ο Αλέξανδρος, ο γυιός του Παπά Αδαμαντίου για τη δημιουργία των Βορείων Σποράδων των νησιών που είναι πραγματικά σπαρμένα στο Αιγαίο πέλαγος βόρεια της Νήσου Εύβοιας και ανατολικά των ακτών της Μαγνησίας και του Πηλίου.

H ιστορία των νησιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Σποράδες δημιουργήθηκαν από έναν καυγά που ξέσπασε ανάμεσα στους Tιτάνες Ώτο και Eφιάλτη. O καυγάς τους εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο. Oι πέτρες που πέταξαν ο ένας στον άλλον κατέληξαν στη θάλασσα δημιουργώντας τις Σποράδες.

Οι δύο εκείνοι γιγαντοφυείς αδελφοί ο Ωτος και ο Εφιάλτης, οίτινες είχον επιχειρήσει το πάλαι ως διηγήται ο θείος Όμηρος, να βάλουν την Όσσαν επάνω στον Όλυμπον και το Πήλιον επάνω στην Όσσαν δια να κάμουν σκάλαν να ανεβούν εις τον ουρανόν όταν ήσαν παιδία ανήλικα ακόμη, εγύμναζον τους βραχίονάς των παίζοντες εις τον αιγιαλόν κάτω. Έπαιρναν μικρά χαλίκια πλακαρά, ανάλογα με το ανάστημά των και έκαμναν «ψωμάκια», ρίπτοντες ταύτα εις την θάλασσαν, δια κυματοειδούς κινήσεως του πήχεος και της χειρός ως δια σφενδόνης.

Από τα χαλίκια εκείνα των δύο μικρών γιγάντων, τα οποία μετά πολλάς επιψαύσεις και πτήσεις επάνω στα κύματα, έπιπτον τέλος εις την θάλασσαν. Άπό τα «ψωμάκια» εκείνα εφύτρωσαν και ανέθορον αι Σποράδες νήσοι αι κοσμούσαι το σμαράγδινον πέλαγος. Η Σκιάθος, η Πεπάρηθος, η Αλόννησος και τόσαι άλλαι..»

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Προϊστορια

Αλόννησος Προϊστορια. Η Αλόννησος στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ικος, που ήταν πιθανότατα το όνομα του αρχηγού των πρωτοελλήνων που εγκαταστάθηκαν εκεί.

Το ιστορικό της όνομα, που μέχρι τότε ονομαζόταν έτσι το γειτονικό νησί της Κυρα – Παναγιάς το πήρε στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης αο τον τουρκικό ζυγό.

Η ιστορία του νησιού χάνεται στην παλαιοντολογική εποχή , τότε που οι ερευνητές πιθανολογούν ότι τα νησιά ήταν ενωμένα με τη Θεσσαλία.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού φέρονται να είναι οι Δώλωπες , συγγενική φυλή των Πελασγών, οι οποίοι επιδίδονταν στην πειρατεία.

Αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί, κυρίως στο Κοκκινόκαστρο , αποτελούν τα αρχαιότερα ευρήματα ζωής στο Αιγαίο.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Μινωίτες και Μυκηναίοι

Αλόννησος Μινωίτες και Μυκηναίοι. Η παράδοση αναφέρει ότι Κρήτες με αρχηγό το Στάφυλο, γιο του Διονύσσου και της Αριάδνης, έκαναν αποικίες στην Πεπάρηθο (σημερινή Σκόπελο) και την Ικο γύρω στον 16Ο αιώνα, όταν οι Μινωίτες κυριαρχούσαν στις θάλασσες.

Στη συνέχεια, η μινωική αποικία αποκτά μυκηναϊκό χαρακτήρα και η δεσπόζουσα πόλη τοποθετηθείτε στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο.

Στο τέλος αυτής της περιόδου ήρθε στο νησί ο Πηλέας, ο πατέρας του Αχιλλέα και έμεινε ως το θάνατο του.

Λέγεται ότι στην Αλόννησο υπήρχε ο τάφος του.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Αρχαική εποχή

Αλόννησος Αρχαϊκή εποχή. Γύρω στα 750π.Χ οι Χαλκιδείς ίδρυσαν αποικία στην Αλόννησο , ενώ το 476 π.Χ ο Αθηναϊκός Στόλος υπό τον Κίμωνα προσάρτησε το νησί στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Η Ίκος τότε πρέπει να είχε 2 πόλεις , μια στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο και μια στην Παλαιά Χώρα.

Την εποχή εκείνη το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και το τοπικό κρασί έγινε περιζήτητο σε όλες τις αγορές.

Εκεί παράγονταν και οι αμφορείς , μέσα στους οποίους εξάγονταν το κρασί, οι οποίοι σε μία από τις 2 λαβές έφεραν την επιγραφή ΙΚΙΩΝ.

Τέτοια σπασμένα χερούλια έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη και κυρίως ναυάγια , όπως στη Μαύρη Θάλασσα και την Αλεξάνδρεια.

Το 190 π.Χ η Αλόννησος καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους. .

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Βυζάντιο και Ενετοκρατία

Αλόννησος Βυζάντιο και Ενετοκρατία. Στα Βυζαντινά χρόνια το νησί είχε κάποια ακμή, όπως μαρτυρούν μνημεία της εποχής εκείνης.

Στη συνέχεια πέρασε στους Φράγκους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από αυτούς το 1204, ενώ με την Άλωση της Πόλης το 1453, πέρασε στην κατοχή των Ενετών.

Παρέμεινε ενετική έως το 1538 , όταν ο τουρκικός στόλος υπό τον Μπαρμπαρόσα επέβαλε τουρκική εξουσία. .

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Ελληνική Επανάσταση

Αλόννησος Ελληνική επανάσταση. Κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης κατέφυγαν στην Αλόννησο πολλοί Έλληνες από διάφορα μέρη και έτσι, αυτοί μαζί με τους αυτόχθονες αποτέλεσαν το σημερινό πληθυσμό του νησιού.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ Η ιστορία της Αλοννήσου Νεότεροι Χρόνοι

Αλόννησος Νεώτεροι χρόνοι. Από το χθες στο σήμερα, μέσα στην ίδια απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Φημισμένη για την αμπελουργία και το κρασί της η Αλόννησος από τους αρχαίους χρόνους, διατήρησε μέχρι σήμερα την θαυμαστή αρμονία ανάμεσα στη φύση, την παραγωγή και την ανάπτυξη. Το 1958 ήταν μια χρονιά δύσκολη όμως καθώς σηματοδότησε το σταμάτημα της αμπελουργίας καθώς η ασθένεια των αμπελιών “Φυλλοξήρα” έπληξε τους αμπελώνες και κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο τους.

Στα χώματα της φυτρώνουν ακόμη τα θαυματουργά βότανα που την έκαναν ονομαστή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της λαϊκής ιατρικής . Ως συνέχεια αυτής της παράδοσης φιλοξενείται σήμερα στον ίδιο χώρο , η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής .

Σήμερα , η αλιεία, η ήπια γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση, της ανακυκλούμενης τοπικής οικονομίας, βοηθά στο να παραμείνει το περιβάλλον ανέπαφο από τους ‘'πειρασμούς'' της υπέρμετρης και άναρχης τουριστικής ανάπτυξης .

H Αλόννησος ήταν από πολύ παλιά, ένας τόπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. H οικονομία της Aλοννήσου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στην γεωργία και την αλιεία.

Στην Παλιά Aλόννησο, μετά από μια περίοδο γεωργικής εγκατάλειψης η αγροτική παραγωγή άρχισε να αναπτύσσεται ξανά.

Tα χωράφια που είχαν εγκαταλειφθεί ξανακαλλιεργήθηκαν.

Οι παλιές πεζούλες της Aλοννήσου, που κάποτε ήταν κατάφυτες από αμπέλια, γεμίζουν σήμερα από ελιές και οπωροκηπευτικά, ξαναζωντανεύοντας τις παραδοσιακές, παλιές ξερολιθιές.

Η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια και αρκετές οικογένειες ζουν σήμερα από τους καρπούς της θάλασσας. Oι ψαράδες της Αλοννήσου, αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, αφού οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματα στην αγορά.

Οι κάτοικοι στράφηκαν από νωρίς προς τη θάλασσα και τον τουρισμό.

Υπάρχουν και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελιές, καρυδιές, αμπέλια κά. .«ἁλὸς νῆσος» (νησὶ τοῦ ἁλατιοῦ, της αλμύρας της θάλασσας

Αλόννησος Φωτογραφίες σχετικές με την ιστορία της Αλοννήσου