ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ:: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ::Σπήλαιο Γιούρων

Συντομη Πλοήγηση

Σπήλαιο Γιούρων

Σπήλαιο Γιούρων. Στο κακοτράχαλο αυτό νησί  με την άγρια ομορφιά, βρέθηκε το 1992 από τον Αδαμάντιο Σαμψών το « Σπήλαιο του Κύκλωπα « .  Βρίσκεται στη νότια πλευρά, σε ύψος 150μ και έχει διαστάσεις θαλάμου 60χ50 με 15 μέτρα ύψος.

Η έρευνα που άρχισε το 1992 και τελείωσε το 1995 αποκάλυψε αδιάκοπη ανθρώπινη δραστηριότητα από τη μυστηριώδη Μεσολιθική εποχή, για την οποία έχουμε ελάχιστες πληροφορίες από άλλα μέρη της Ελλάδας μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους.

Σε μια πρώτη ματιά θα δει κανείς σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που είναι πραγματικά μαγευτικοί. Οι περαιτέρω ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα.

Σ’ όλους τους χώρους βρέθηκαν λύχνοι, που σημαίνει ότι κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, πιθανότατα να χρησιμοποιούνταν ως ιερό.

Σ’ ένα σημείο βρέθηκαν θραύσματα περίπου 20 σφαιρικών κλειστών αγγείων θαυμάσιας κατασκευής. Μελετώντας τη διακόσμηση τους μπορεί κανείς ν’ αντλήσει πληροφορίες για τα υφαντά και τα κεντήματα της εποχής εκείνης. Παρόμοια αγγεία δεν έχουν ανευρεθεί σε περιοχές άλλες εκτός των Βορείων Σποράδων.

Στο σπήλαιο επίσης έχουν βρεθεί πολλά εργαλεία, όπως λεπίδες πυριτόλιθου που χρησίμευαν ως δρεπάνια, λίθινα τέχνεργα και μεγάλη ποικιλία οστών ζώων που επιβεβαιώνουν τη διεξαγωγή κυνηγιού, κοσμήματα από όστρεο, κουτάλια, φτιαγμένα από πεταλίδες καθώς και τεράστιες ποσότητες θαλάσσιων οστράκων και σαλιγκαριών.

Εντύπωση έχουν κάνει στους ερευνητές τα δεκάδες οστέινα άγκιστρα, διαφόρων μεγεθών που ανευρέθηκαν , εξειδικευμένα για ψάρια διαφορετικού είδους και μεγέθους το καθένα, σημάδι προηγμένων για την εποχή αλιευτικών μεθόδων. Επίσης τα οστά των ψαριών που βρέθηκαν , κυρίως τονοειδών, προϋποθέτουν ψάρεμα σε κάποια απόσταση από τη στεριά.  Άρα πιθανώς κατασκεύαζαν ένα είδος σχεδίας που τους επέτρεπε έτσι την απομάκρυνση τους από την ακτή.

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα είναι το τμήμα ανθρώπινου κρανίου που πιθανά ανήκε σε γυναίκα , χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ηλικία της . Κάποιοι ερευνητές εικάζουν πως ήταν 60-70 χρονών , πράγμα σπάνιο για την εποχή εκείνη! Χρονολογείται γύρω στο 9.000 π.Χ.

Στο σπήλαιο βρέθηκε και η « Επιγραφή των Σποράδων » που χρονολογείται γύρω στο 5.000 – 4.500 π.Χ. Πρόκειται για θραύσμα αγγείου . Πάνω στο οποίο διακρίνονται χαράγματα που σύμφωνα με κάποιους ερευνητές μοιάζουν με τα γράμματα Α Υ Δ ( κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη λέξη ΑΥΔΗ = φωνή ), τα χαράγματα αυτά προηγήθηκαν του ψησίματος του αγγείου , επομένως χρονολογούνται κι αυτά την εποχή κατασκευής του αγγείου. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ελληνικό αλφάβητο εμφανίστηκε το 800π.Χ , αν τεκμηριωνόταν η άποψη των ερευνητών για την « Επιγραφή των Σποράδων «, θ’ αποδεικνυόταν μια συνταρακτική αποκάλυψη.