Συντομη Πλοήγηση

Σκάντζουρα

ΣΚΑΝΤΖΟΥΡΑ. To νοτιότερο του συμπλέγματος πάνω στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Βρίσκεται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την Αλόνησσο προς τα νοτιοανατολικά

Έχει όμορφες μικρές παραλίες και λιμανάκια, ιδανικός τόπος για ψαροντουφεκάδες. Έχει  έκταση 6 τ.χλμ..

Το νησί είναι ακατοίκητο σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Αποτελεί ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας.

Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι 107μ.

Ο Ρωμαίος γεωγράφος Πλίνιος το αναφέρει με το όνομα Σκάνδιρα.

Το νησί είναι χαμηλό με ομαλό ανάγλυφο. Οι ομαλοί λόφοι καλύπτονται από πλούσια μακκία βλάστηση και φρύγανα και σε πολλά σημεία σχηματίζουν δάσος οι χαμηλοί κέδροι (Juniperus sp). Στα μικρά νησάκια τριγύρω φωλιάζει σημαντικός αριθμός αιγαιογλάρων και άλλων θαλασσοπουλιών. Τα Σκάντζουρα, όπως και η Κυρά-Παναγιά, ανήκουν στην μονή Λαύρας του Αγίου Όρους.

Στο νησί Σκάντζουρα – την αρχαία «Σκάνδιρα» – (Πλίνιος, Hist.
βλιοθηκάριο της Aλεξανδρινής βιβλιοθήκης, του αναφέρει ότι περνά όλη του τη ζωή στη θάλασσα και του διηγείται πως μέχρι τις μέρες του η Iκος έχει στενές σχέσεις με τη Θεσσαλία και ότι επιβιώνουν πανάρχαιες γιορτές, όπως εκείνη στη μνήμη του Πηλέα από την Iωλκό που πέθανε στην Iκο (Kαλλίμαχος, Aίτια fr. 178, Eυρ. Tρωάδες, στ. 1128 σχ., Anth. Gr. VII, 2,9). Nat., IV, XII, 72) στη θέση Kουρούπι έχει εντοπισθεί οχυρωμένη εγκατάσταση ελληνιστικής εποχής, ενώ στην ύπαιθρο γύρω από το παλιό μοναστήρι υπάρχουν ίχνη αγροτικών εγκαταστάσεων ιστορικών χρόνων.