Συντομη Πλοήγηση

Ψαθούρα

ΨΑΘΟΥΡΑ. Το νησί Ψαθούρα απέχει μερικά μίλια από τη βόρεια άκρη των Γιούρων που ονομάζεται Ερημίτης.

Μικρό ηφαιστειογενές νησί, το βορινότερο του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Απόλυτα επίπεδο με το υψηλότερο σημείο του νησιού να είναι ο ψηλός φάρος της με ύψος  άνω των 25 μέτρων με το ίδιο το νησί να μην ξεπερνά σε υψόμετρο τα 17μ!!

Μέσα στη θάλασσα διακρίνονται ερείπια αρχαίας πόλης (πιθανολογείτε τις αρχαίας πόλης Χρυσή)

Μόνο η πανέμορφη παραλία με την ξανθή άμμο στα νότια του νησιού δημιουργεί αντίθεση με το μαύρο βασάλτη. Το καλοκαίρι η παραλία πλημμυρίζει από τα λευκά λουλούδια του κρίνου της θάλασσας (Pancratium maritimum). Το νησί έχει αρκετή βλάστηση, κυρίως σχίνα και ρείκια. Στο κέντρο του νησιού υπάρχει ψηλός πέτρινος φάρος. Ο φάρος που έχει χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα με το μαύρο πέτρωμα του νησιού, σηματοδοτεί τους θαλασσινούς δρόμους του βορείου Αιγαίου.

Το νησί της Ψαθούρας παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στην νοτιοανατολική πλευρά του τα νερά είναι αβαθή και σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές του.

Εδώ διακρίνονται μέσα στην θάλασσα και σε μικρά βάθη ερείπια κτισμάτων και πολλά σπασμένα αγγεία. Πρόκειται μάλλον για αρχαίο οικισμό ψαράδων, χτισμένο σε τμήμα του νησιού, που κάποια στιγμή υπέστη καθίζηση.

Γύρω από το νησί της Ψαθούρας υπάρχουν δεκάδες ξέρες που κάνουν την προσέγγιση του νησιού ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς το νησί είναι εκτεθειμένο στους περισσότερους καιρούς έτσι λοιπόν οι ξέρες και το χαμηλό σχήμα του νησιού που το κάνει να μη φαίνεται από μακριά, όπως και το γειτονικό
Ψαθονήσι ήταν η αιτία πολλών ναυαγίων .

Επιγραμματικά τα γνωστά από το βιβλίο του Κ. Μαυρίκη “Άνω Μαγνήτων Νήσοι” :

Κλασική εποχή (4ος αι. π.Χ.) δυτικά του νησιού, διαλυμένο, συλημένο.

Τελευταίο τέταρτο 19ου αι. Δανέζικο εμπορικό. Αφορμή για το χτίσιμο του φάρου.

Πλοίο με τη χάλκινη επικάλυψη. Ψαθονήσι. «Πολύ πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεκαετία ’60 (;): Πέραμα (τύπος σκαριού) Ψαθονήσι.

Δεκαετία ’60 (;): Λίμπερτυ με μετάλλευμα (μινεράλι)

1991, Αύγουστος : «Παναγία Τήνου», τουριστικό, ξύλινο, (Φαίνεται ακόμη η μηχανή και μεγάλα κομμάτια του πλοίου ξεβρασμένα στις παραλίες).