ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ:: ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ::Ξηρό ή Περιστέρα

Συντομη Πλοήγηση

Ξηρό ή Περιστέρα

ΞΗΡΟ Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ. Απέναντι από τη Στενή Βάλα , το πιο κοντινό νησί στην Αλόννησο.

Αν και δεν έχει πλούσια βλάστηση, έχει ωραίες αμμουδιές (στο λιμάνι, στο Περιστέρι, στον Κοκκαλιά) και μέρη που θα λατρέψουν οι ψαρεντοφουκάδες (για τους περιορισμούς στο ψάρεμα ενημερωθείτε από το λιμεναρχείο)

Το Ξηρό απλώνεται ανατολικά της Αλοννήσου, προστατεύοντας τα παράλια της από τους ανατολικούς ανέμους. Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Ευώνυμος, δηλαδή νησί, που επεκτείνεται αριστερά της Αλοννήσου. Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν Σαρακηνονήσι.

Την ονομασία Ξηρό του έδωσαν οι Αλοννήσιοι, επειδή σε σχέση με την διπλανή Αλόννησο, είναι πολύ πιο άνυδρο και με πολύ λιγότερη βλάστηση. Στο νησί κατοικούν μόνιμα μερικοί κτηνοτρόφοι. Στη δυτική του πλευρά το νησί σχηματίζει τον όρμο Βασιλικό. Σ’ αυτόν τον καλά προφυλαγμένο όρμο αγκυροβόλησε ο στόλος των Σαρακηνών το 904 μ.Χ., μετά την άλωση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η παράδοση αναφέρει ότι μεταξύ των πλοίων του στόλου υπήρχε κάποιο γεμάτο γυναικόπαιδα που προορίζονταν για σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Στις ακτές του νησιού σχηματίζονται αρκετές μικρές αμμουδιές και ορμίσκοι ιδανικοί για μπάνιο, όπως το Περιστέρι, το Λαδάδικο, το Κλήμα, τα Λειβαδάκια, το Καλαμάκι, ο Βουρλιάς.

Λίγο ανοιχτά από τη νοτιοδυτική άκρη του νησιού Σπασμένη και σε βάθος 25 περίπου μέτρων, ανακαλύφθηκε πρόσφατα ναυάγιο πλοίου της κλασσικής εποχής (4ος αιώνας π.Χ), που μετέφερε φορτίο 3.000 περίπου οξυπύθμενων αμφορέων. Οι αρχαιολογικές ενάλιες έρευνες που συνεχίζονται έχουν φέρει στο φως σημαντικές πληροφορίες για τη ναυσιπλοΐα της εποχής εκείνης.