ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ:: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ::Ναυάγιο Περιστέρας

Συντομη Πλοήγηση

Ναυάγιο Περιστέρας

Ναυάγιο Περιστέρας. Το μεγαλύτερο ναυάγιο του κλασσικού Πολιτισμού ανακαλύφθηκε από τον Κώστα Μαυρίκη στην Αλόννησο, στο δίαυλο με την Νήσο Περιστέρα, σχεδόν απέναντι από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Αλοννήσου τη Στενή Βάλα.

Το πλοίο , που ήταν πιθανότατα Αθηναϊκό εμπορικό, βυθίστηκε σε βάθος περίπου 30 μέτρων γύρω στο 425 – 415 π.Χ.

Το φορτίο του ήταν 3.000 – 4.000 αμφορείς οίνου από τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο , σημερινή Σκόπελο, δύο από τις σπουδαιότερες κρασοπαραγωγικές πόλεις – κράτη του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η ανασκαφή αποκάλυψε και άλλα σημαντικά ευρήματα, όπως μελανοβαφή αγγεία, ένα μολυβένιο τμήμα άγκυρας, πινάκια, πιάτα, μια οινοχόη και μια χύτρα.

Η φορτηγίδα αυτή ζύγιζε πάνω από 11 τόνους, γεγονός που αποκαλύπτει, σε αντίθεση με της έως τότε πεποιθήσεις, ότι οι Έλληνες ήταν ικανότατοι στην ναυπήγηση πλοίων, ακόμη και τέτοιου μεγάλου μεγέθους.

Οι συστηματικές έρευνες άρχισαν το 1992 και διακόπηκαν το 1994. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ένας δύτης φωτογράφος για λογαριασμό του National Geographic , δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας , καθώς δεν είχε παρθεί άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Έτσι το μεγαλύτερο ναυάγιο των Ελληνικών θαλασσών παραμένει «βυθισμένο» στην ελληνική γραφειοκρατία και τα νερά του Αιγαίου σκεπάζουν ακόμα τα μυστικά του.