Συντομη Πλοήγηση

Τα νησάκια

ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ και Ανατολικά ΒΑ της Σκοπέλου. ( Η Αλόννησος ανήκει ολο το νησί στην Α ζώνη του Πάρκου ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι ΒΑ-Ανατολικές ακτές της Σκοπέλου )

Γενικά

Ανεκτίμητος ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος αυτής της περιοχής του Αιγαίου.

H ίδια ανθρώπινη δραστηριότητα σ’ αυτή την εποχή πιστοποιείται σε όλες τις νησίδες του Aρχιπελάγους (Ψαθούρα, Παππούς, Γράμιζα, Kόρακας), γεγονός που αποδεικνύει ότι τα σημερινά «Eρημόνησα» στην αρχαιότητα δεν παρουσίαζαν τη σημερινή δημογραφική και πολιτιστική κρίση, την υποβάθμιση και ερήμωση της υπαίθρου.

Αμέτρητες σπηλιές , απόμερες γωνιές, νησιά άλλοτε απόλυτα ορεινά και άλλοτε απόλυτα επίπεδα.

Στις θαλασσινές σπηλιές και απόμερες παραλίες βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες (monachus -  monachus), ενώ ψηλά στα γκρέμνα φωλιάζουν και γυρωπετούν πολλά ζευγάρια του είδους των γερακιών μαυροπερίτης και αιγαιόγλαροι.

Στις ακτές φωλιάζουν επίσης και σπάνια θαλασσοπούλια, όπως ο αιγαιόγλαρος, οι θαλασσοκόρακες, οι μύχοι και οι αρτέμιδες.

Στα νησιά την άνοιξη έρχονται και φωλιάζουν ένας πολύ σημαντικός αριθμός ζευγαριών μαυροπετριτών. Οι μαυροπετρίτες είναι σπανια γεράκια του είδους Falco eleonorae. Τα όμορφα αυτά πουλιά ξεχειμωνιάζουν στην μακρινή Μαδαγασκάρη και από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη φωλιάζουν και αναπαράγονται σε ερημονήσια της Μεσογείου.

Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα των νησιών και κυρίως η σημασία τους ως βιότοπου απειλούμενων ειδών οδήγησαν την πολιτεία να τα χαρακτηρίσει μνημεία της φύσης και αυστηρά προστατευόμενο καταφύγιο της άγριας ζωής.

Ταυτόχρονα η αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα και τα ναυάγια της Κυρά-Παναγιάς και της Περιστέρας και το πλήθος άλλων ναυαγίων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή, φανερώνουν την από αρχαιοτάτων χρόνων σημαντική αξία του νησιωτικού συμπλέγματος για τη ναυσιπλοΐα.