ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ:: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ::Μοναστήρι Κυρα Παναγιάς

Συντομη Πλοήγηση

Μοναστήρι Κυρα Παναγιάς

Το ιστορικό μοναστήρι της Κυρά Παναγιάς. Βόρειο Ανατολικά της Αλοννήσου, και σε απόσταση περίπου 3.5 μιλίων από τις βόρειες ακτές της Αλοννήσου βρίσκεται το όμορφο νησί της Κυρα Παναγιάς γνωστό και ως Πέλαγος ή Πελαγονήσι. Το νησί έχει έκταση 25.τ.χλμ.

Στην Κυρά Παναγιά βρίσκεται ένα από τα ιστορικά μοναστήρια των Βορείων Σποράδων,  το Μοναστήρι της Κυρά Παναγιάς, το οποίο και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ( Αθως ).  Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και όλο το νησί ανήκει στην αγιορείτικη μονή, η οποία και το συντηρεί.

Η ιστορία της Κυρά-Παναγιάς ξεκινά το 963 μ.Χ., όταν ο Άγιος Αθανάσιος αγόρασε το νησί από Βυζαντινούς άρχοντες στην Κωνσταντινούπολη για να το χρησιμοποιήσει ως μετόχι του Αγίου Όρους, για να προμηθεύει τα εκεί μοναστήρια με τρόφιμα όπως π.χ κρέας, θυμαρίσιο μέλι, ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του νησιού και σιτάρι.

Γιαυτό το λόγο και ξεκίνησε από τότε η εκτροφή κατσικιών στην Κυρα Παναγιά και αυτό συνεχίζετε ακόμη και σήμερα καθώς το νησί  το νησί εκμισθώνεται από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας σε ντόπιους κτηνοτρόφους για να βόσκουν τα κοπάδια τους.

Το μοναστήρι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και αγναντεύει τη θάλασσα από ψηλά. Το όμορφο λιμανάκι που οδηγεί στο μοναστήρι, σε αντίθεση με τον όρμο του μαγευτικού Πλανήτη που είναι πάντα απάνεμο, είναι εκτεθειμένο στον καιρό και τα καΐκια μπορούν να το πλησιάσουν μόνο με καλές καιρικές συνθήκες. Η πρόσβαση στην Κυρά Παναγιά μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος, σε ένα από τα δύο φυσικά λιμανάκια που διαθέτει το νησί, τον Πλανήτη στα βόρεια και τον Άγιο Πέτρο στα νότια.

Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχουν παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου-7ου αι. μ.Χ. Το μοναστήρι είναι πιθανόν του 16ου αιώνα. Έχει χτιστεί σαν οχυρό όπως τα περισσότερα Αγιορείτικα μοναστήρια.

Η Οικογένεια Ποταμιάνου με σημαντική δωρεά της ανακαίνισε χώρους του ιστορικού μοναστηριού , μεταξύ αυτών και το υπέροχο βοτσαλωτό δάπεδο της εκκλησίας.

Είναι εμπειρία ζωής πραγματικά το να βρεθείτε στο πανηγύρι της Κυρα Παναγιάς όπου οι κάτοικοι της Αλοννήσου , της Σκοπέλου, της Σκιάθου και άλλων περιοχών φτάνουν με καίκια και ιδιωτικά ακόμη και εκδρομικά σκάφη για να προσκυνήσουν.

Τα βιβλία και οι παλιές εικόνες έχουν μεταφερθεί στη Μεγίστη Λαύρα για καλύτερη φύλαξη και συντήρηση.