Συντομη Πλοήγηση

Κυρα Παναγιά

ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ή Πελαγονήσι Kυρά Παναγιά (αρχαία Aλόννησος) . Βρίσκεται σε απόσταση 3.5 ναυτικών μηλίων απο τις βόρειες ακτές της Αλοννήσου, με κατεύθυνση Β ΒΑ.

Η Κυρα-Παναγιά σε παλαιότερους αλλά και σύγχρονους χάρτες είναι γνωστή με το όνομα Πέλαγος ή Πελαγονήσι. Αρκετές ιστορικές ενδείξεις όπως έχουμε ήδη αναφέρει και στην ιστορία οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι πιθανότατα αυτό ήταν το νησί, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Αλόννησο.

Πήρε το όνομα του από το Μοναστήρι που βρίσκεται στην ανατολική ακτή και είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Παναγίας.

Το Μοναστήρι που είναι μετόχι της Μεγίστης Λαύρας του Αθω, αναστηλώθηκε χάρη στον εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνο και έτσι κανείς μπορεί να θαυμάσεις τις εικόνες του 18ου αιώνα και το μωσαϊκό σε σχήμα αστεριού στο προαύλιο.

Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχουν παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου-7ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία είναι πιθανόν του 16ου αιώνα. Στις 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Παλαιότερα φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς. 

Μοναδικός του κάτοικος για πολλά χρόνια ο βοσκός Γιώργος Τζώρτζης που καθημερινή του φροντίδα είναι να υψώνει την ελληνική σημαία  και τη σημαία με το δικέφαλο αετό, κρατώντας ζωντανή την παράδοση.

Έχει 2 λιμάνια, τον μαγευτικό Πλανήτη και τον Αγιο Πέτρο.  Ο Πλανήτης από τους μεγαλύτερους φυσικούς και προστατευμένους κόλπους του Αιγαίου αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία των Σποράδων.

Στα νοτιοδυτικά σχηματίζεται ο πανέμορφος όρμος του Αγίου Πέτρου με το ομώνυμο νησάκι.

Κοντά στο νησάκι του Αγίου Πέτρου και σε βάθος 40 περίπου μέτρων ανακαλύφθηκε πριν μερικά χρόνια βυζαντινό ναυάγιο του 11ου αιώνα, που μετέφερε χιλιάδες πολύχρωμα πιάτα. Στο νησάκι Άγιος Πέτρος, που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου στα νοτιοδυτικά του νησιού, βρέθηκαν λείψανα
πολιτισμού της αρχαιότερης νεολιθικής (6.000-5.000 π.Χ.).

Επίσης, στο δυτικό άκρο του όρμου του Αγίου Πέτρου και συγκεκριμένα κοντά στο νησάκι Πιλέρισσα σε βάθος 30 περίπου μέτρων ανακαλύφθηκε πρόσφατα σημαντικότατης αρχαιολογικής αξίας ναυάγιο πλοίου του 5ου αιώνα π.Χ. Το πλοίο μετέφερε 1.500 αμφορείς, οι οποίοι προέρχονται από τη Μένδη, αρχαία πόλη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Στην Kυρά Παναγιά εκτός από το νεολιθικό οικισμό στον Aγ. Πέτρο έχουν εντοπισθεί δύο οχυρωμένα πολίσματα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού, στον Πλανήτη και στον Aγ. Πέτρο, που κατοικούνται από τα κλασικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.  Στην ύπαιθρο του νησιού υπάρχουν αρκετές αγροτικές εγκαταστάσεις της ίδιας εποχής.

Η Κυρά-Παναγιά αν και είναι ορεινό – ημιορεινό νησί, έχει σχετικά ομαλό ανάγλυφο και είναι αρκετά εύφορη.  Η αγριελιά και πυκνή μακκία βλάστηση, όπου κυριαρχούν ο σχίνος, το πουρνάρι αποτελούν την πιο χαρακτηριστική βλάστηση του τόπου.