Συντομη Πλοήγηση

Τα Γιούρα

ΓΙΟΥΡΑ: Τα δυσπρόσιτα και βραχώδη Γιούρα με την άγρια ομορφιά, τα αγριοκάτσικα, το σπήλαιο, τόπος εξορίας κατά το παρελθόν  , τα συναντάμε 2 ναυτικά μίλια ΒΑ της Κυρα Παναγιάς.

Το νησί στην αρχαιότητα ονομαζόταν Γεροντία.

Άγριο και αφιλόξενο για τους ανθρώπους, αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πουλιών και ζώων.

Στο νησί ζουν λίγα αγριοκάτσικα που μοιάζουν με τα κρι κρι της Κρήτης.

Αφιλόξενο για τον άνθρωπο άνθρωπο,  αλλά φιλόξενο  βιότοπο για σπάνια είδη ζώων και πουλιών.

Εκεί ανακαλύφθηκε και το σπηλαιο του κύκλωπα με σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα. Που βρίσκετε που βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού στη δυτική πλευρά.

Πριν αφήσουμε το βραχώδη επιβλητικό όγκο των Γιούρων για να ανεβούμε λίγα μίλια βορειότερα στο ηφαιστειογενές νησί της Ψαθούρας, θα αναφέρουμε τρεις μικρές νησίδες που βρίσκονται στο πέρασμα ανάμεσα στα Γιούρα και την Κυρα-Παναγιά. Το μεγαλύτερο, η Γράμμιζα ή Πράσσο προς τα νοτιοανατολικά, είναι ψηλό με απόκρημνες ακτές. Στη μέση το μικροσκοπικό Κουμπί και δίπλα προς τα βορειοδυτικά το επίπεδο και χαμηλό νησάκι του Παππού.

Έχει έκταση μόλις 11 τ.χλμ και οι ακτές του είναι απόκρημνες και βραχώδεις.

Η ψηλότερη κορυφή του είναι 570 μέτρα και στη μεγαλύτερη έκταση του καλύπτεται από πουρνάρια, μακία και φρύγανα.

Τα πουρνάρια κάποτε σχημάτιζαν ψηλό δάσος, την περίοδο όμως από το 1945 οι ντόπιοι έκοψαν τα ψηλότερα δέντρα για να φτιάξουν με το ξύλο τους κάρβουνο.

Από πολλούς περιηγητές εμφανίζεται και ως νησί του διαβόλου, γιατί το νησί είναι τόσο κακοτράχαλο, βραχώδες και κρημνώδες, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη που θα θελήσει να το περπατήσει.

Απόλυτα δεμένα με αυτό το περιβάλλον είναι τα σπάνια αγριοκάτσικα.

Στο νησί μπορεί να αποβιβαστεί κανείς μόνο από ένα μικρό όρμο στα νοτιοδυτικά.

Από δω ξεκινάει ένα απότομο μονοπάτι για τη σπηλιά του Κύκλωπα και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Στη δυτική ακτή, όπου υπάρχει μόνο ένα αγκυροβόλι, στη θέση της πηγής Πλατάνια, βρέθηκαν υπολείμματα ενός ναού, πιθανότατα αφιερωμένου στο θεό Ποσειδώνα