ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ:: ΙΣΤΟΡΙΑ ::Αλόννησος Μυθολογία

Συντομη Πλοήγηση

Αλόννησος Μυθολογία

Η ιστορία της Αλοννήσου Μυθολογία. Η Αλόννησος κομμάτι των Σποράδων ... Οι Σποράδες

Μυθολογικά ... Πως λοιπόν δημιουργήθηκαν η Αλόννησος, η Σκιάθος , η Σκόπελος  και τα υπόλοιπα νησιά.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων , στο Αιγαίο Πέλαγος, με τα νησιά Σκιάθο ,  Σκόπελο (Αρχαία Πεπάρηθο) Αλόννησο (Αρχαία Ικος) και Σκύρο , σύμφωνα με την μυθολογία δημιουργήθηκε από τον καυγά των Τιτάνων Ωτου και Εφιάλτη.

Τάδε έγραψε στο έργο του  «Κοκκώνα Θάλασσα» ή «Το γράμμα της πεθεράς», ο κοσμοκαλόγερος, ο Αλέξανδρος, ο γυιός του Παπά Αδαμαντίου για τη δημιουργία των Βορείων Σποράδων των νησιών που είναι πραγματικά σπαρμένα στο Αιγαίο πέλαγος βόρεια της Νήσου Εύβοιας και  ανατολικά των ακτών
της Μαγνησίας και του Πηλίου.

H ιστορία των νησιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Σποράδες δημιουργήθηκαν από έναν καυγά που ξέσπασε ανάμεσα στους Tιτάνες Ώτο και Eφιάλτη. O καυγάς τους εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο. Oι πέτρες που πέταξαν ο ένας στον άλλον κατέληξαν στη θάλασσα δημιουργώντας τις Σποράδες.

Οι δύο εκείνοι γιγαντοφυείς αδελφοί ο Ωτος και ο Εφιάλτης, οίτινες είχον επιχειρήσει το πάλαι ως διηγήται ο  θείος Όμηρος, να βάλουν την Όσσαν επάνω στον  Όλυμπον και το Πήλιον επάνω στην Όσσαν δια να κάμουν σκάλαν να ανεβούν εις τον ουρανόν όταν ήσαν παιδία ανήλικα ακόμη, εγύμναζον τους βραχίονάς των παίζοντες εις τον αιγιαλόν κάτω. Έπαιρναν μικρά χαλίκια πλακαρά, ανάλογα με το ανάστημά των και έκαμναν «ψωμάκια», ρίπτοντες ταύτα εις την θάλασσαν, δια κυματοειδούς κινήσεως του πήχεος και της χειρός ως δια σφενδόνης.

Από τα χαλίκια εκείνα των δύο μικρών γιγάντων, τα οποία μετά πολλάς επιψαύσεις και πτήσεις επάνω στα κύματα, έπιπτον τέλος εις την θάλασσαν. Άπό τα «ψωμάκια» εκείνα εφύτρωσαν και ανέθορον αι Σποράδες νήσοι αι κοσμούσαι το σμαράγδινον πέλαγος. Η Σκιάθος, η Πεπάρηθος, η Αλόννησος και τόσαι άλλαι..»