ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ:: ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ::Δημογραφικά Στοιχεία

Συντομη Πλοήγηση

Δημογραφικά Στοιχεία

Ο δήμος Αλοννήσου. Ο δήμος Αλοννήσου με τη διοικητική διαίρεση του 2011 (Σχέδιο Καλλικράτης), από 1 Ιανουαρίου 2011 τα διοικητικά όρια του δήμου και η έδρα του δεν μεταβλήθηκαν. Η διοικητική του υπαγωγή όμως μεταφέρθηκε από τη νομαρχία Μαγνησίας στην Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περιλαμβάνει την Αλόννησο και τα γύρω νησιά και νησίδες.

Οι σημαντικότεροι οικισμοί του νησιού ( που θα τους γνωρίσουμε στην ιστοσελίδα μας στην ενότητα οικισμοί και πιο αναλυτικά) είναι η γραφική Παλιά Αλόννησος , Το Παλιο Χωριό χτισμένο στη κορυφή του Λόφου με δεσπόζουσα θέα , το Πατητήρι ,  ο Ρουσούμ Γιαλός  και το Βότση, κτισμένα σε  εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς ομώνυμους όρμους ,η γραφική Στενή Βάλα και τα παραθαλάσσια επίσης Καλαμάκια.

Δυστυχώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου όπως θα διαπιστώσετε διασώζεται μόνο στο Παλιό Χωριό αλλά γίνετε προσπάθεια από τους ντόπιους και υπόλοιποι νεώτεροι οικισμοί να βελτιώνονται συνεχώς αισθητικά καθώς έχουν το πλεονέκτημα να είναι κτισμένοι σε υπέροχες και ευλογημένες από την φύση παραθαλάσσιες περιοχές πνιγμένες στο πράσινο με θεαματική γεωλογικά ακτογραμμή.

Αυτό να είναι ίσως και το μοναδικό στοιχείο που ίσως σας κάνει να αναρωτηθείτε τι κρίμα να μην χτιστούν και αυτοί οι οικισμοί σαν το παλιό χωριό.

Στους παραπάνω οικισμούς ζουν περίπου 2.800 μόνιμοι κάτοικοι. Από το 1995 η Αλόννησος αποτελεί ομώνυμο Δήμο, του Νομού Μαγνησίας.

Αναλυτικά οι οικισμοί και οι νησίδες που αποτελούν το δήμο Αλοννήσου είναι:

Δ.δ. Αλοννήσου [ 2.700 περίπου κάτοικοι ],
το Πατητήρι [ 1.697 ],
ο Άγιος Γεώργιος (νησίδα) [ 0 ] ,
ο Άγιος Πέτρος [ 7 ] ,
οι Αδελφοί (νησίδα) [ 11 ] ,
η Αλόννησος [ 173 ] ,
η Βότση [ 500 ] ,
ο Γέρακας [ 24 ] ,
τα Γιούρα (ή Γεροντία) (νησίδα) [ 0 ] ,
τα Ισιώματα [ 19 ] , τα Καλαμάκια [ 45 ] ,
ο Κόρακας (νησίδα) [ 0 ] ,
η Κυρά Παναγιά (νησίδα) [ 10 ] ,
η Λεχούσα (ή Λυκόρεμα ή Λυκουρίνα) (νησίδα) [ 0 ] ,
τα Μαρπούντα [ 0 ] ,
το Μουρτερό [ 65 ] ,
η Περιστέρα (νησίδα) [ 5 ] ,
το Πιπέρι (νησίδα) [ 2 ] ,
το Πράσσο (ή Γράμιζα ή Γραμμέζα) (νησίδα) [ 0 ] ,
το Πράσσο (ή Πράσο ή Πρασσού) (νησίδα) [ 0 ] ,
τα Σκάντζουρα (νησίδα) [ 0 ] ,
το Σκαντήλι (νησίδα) [ 0 ] ,
η Στενή Βάλα [ 107 ] ,
η Χρυσή Μηλιά [ 35 ] ,
η Ψαθούρα (νησίδα) [ 0 ]

Στα βόρεια και ανατολικά της Αλοννήσου υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες εξαιρετικής ομορφιάς, που κανένα δεν είναι όμοιο με τα άλλα ( πχ από το απόλυτα ορεινό και απόκρημνο νησί των Γιούρων τόπος εξορίας στο απόλυτα επίπεδο νησάκι της Ψαθούρας!) .

Η Αλόννησος μαζί με τα ερημονήσια των Βορείων Σποράδων συνθέτουν πραγματικά ένα νησιώτικο σύμπλεγμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και εξαιρετικής οικολογικής αξίας γιαυτό και τον Μάιο του 1992 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής, η μορφολογία, ο περιορισμένος βαθμός ανθρώπινης παρέμβασης και η άριστη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθιστούν το τοπίο και τις θαλάσσιες περιοχές του Πάρκου, ιδανικό καταφύγιο, για πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση, είδη της χερσαίας και θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων,  μην μπερδεύεστε δεν είναι μια κλειστή περιοχή αλλά είναι ένας προστατευόμενος ανοικτός γεωγραφικά τόπος με έκταση περίπου 2.200 τετρ. χλμ., πιθανόν η πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο.

Έχει στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων με παράλληλο στόχο την αειφόρος ανάπτυξη της Αλοννήσου που είναι και το μόνο κατοικημένο νησί του Πάρκου (στο πάρκο ανήκει και μεγάλο τμήμα της Σκοπέλου) χωρίς βίαιες όσο το δυνατόν επεμβάσεις.